Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.Ο.Ν.Ε.


Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Νοτίου Ελλάδος (Ι.Ο.Ν.Ε.) διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Διαδικασίες εγκατάλειψης σκάφους,  επιβίωσης, εντοπισμού και διάσωση ναυαγών». Το σεμινάριο αυτό θα έχει δύο μέρη θεωρητικό και πρακτικό.  Το θεωρητικό μέρος θα πραγματοποιηθεί στις  12 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή,  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας στις 10 π.μ. και το πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα  στη Μαρίνα Καλαμάτας στις 12.30 το μεσημέρι.  Ομιλητής στο θεωρητικό
και εκπαιδευτής στο πρακτικό μέρος θα είναι ο Σμηναγός (ε. α.)   Μιχάλης Λίτσας , ο οποίος υπήρξε αξιωματικός εκπαίδευσης στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης της Πολεμικής Αεροπορίας επί σειρά ετών. Έχει  εκπαιδευτεί από την Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου μεταξύ άλλων στη χρήση σωστικών μέσων, στη θαλάσσια επιβίωση,  στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιάς και στο χειρισμό ασυρμάτων με κλήση DSC. Επίσης  είναι Προπονητής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με άδεια άσκησης προπονητικής δραστηριότητας από την Γ.Γ.Α. Στο πρακτικό μέρος στη Μαρίνα Καλαμάτας, η παρουσίαση των θεμάτων θα γίνει ζωντανά, σε πραγματικές συνθήκες: Δηλαδή ένα σκάφος θα εγκαταλειφθεί μετά από (υποτιθέμενο) ατύχημα με συντονισμένες ενέργειες, οι επιβάτες του (ιστιοπλόοι αθλητές) θα πέσουν στη θάλασσα όπου θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να επιβιώσουν και στη συνέχεια θα "διασωθούν" αφού οι ίδιοι ειδοποιήσουν τις αρχές και τα σωστικά συνεργεία.
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο, το οποίο  παρουσιάζει στη θεωρία και στη πράξη το τι πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε επιβαίνει ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος όπου αναγκάζει τους επιβαίνοντες να το εγκαταλείψουν για να σωθούν.
 
Το σεμινάριο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της Καλαμάτας αλλά και της περιφέρειάς μας και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος ασχολείται με τη θάλασσα, την ιστιοπλοϊα και γενικά τα θαλάσσια αθλήματα, τις θαλασσινές δραστηριότητες και επιθυμεί να γνωρίζει τι να πράξει σε περίπτωση ανάγκης.



Αναλυτικά τα θέματα έχουν ως εξής: 

Θεωρητικό μέρος:
  1. Πρώτες ενέργειες, βασικοί κανόνες πριν την εγκατάλειψη
  2. Αναφορά (VHF με κλίση DSC ή χωρίς, ενεργοποίηση EPIRB, auto ή manual)
  3. Ενεργοποίηση πνευστής σχεδίας
  4. Διαδικασίες επαναφοράς, επιβίβασης, περισυλλογής ναυαγών
  5. Διαδικασίες επιβίωσης – υποθερμία
  6. Διαδικασίες εντοπισμού (μέσα, τρόπος χρήσης)
  7. Διαδικασίες διάσωσης από πλωτά μέσα μικρού και μεγάλου εκτοπίσματος
  8. Διαδικασίες διάσωσης από εναέρια και θαλάσσια (Α/Ν) μέσα
  9. Προβολή ταινίας
Πρακτικό μέρος (θα συμμετέχουν και ιστιοπλόοι αθλητές, μέλη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Νοτίου Ελλάδος) :
  1. Προσαρμογή ατομικού σωσιβίου (πνευστού- άκαμπτου)
  2. Χρήση ειδών κυτίου επιβίωσης:
    i.            Πυροτεχνικά μέσα
    ii.            Δαχτυλίδι διάσωσης
    iii.            Καθρέπτης σημάτων
    iv.            Πλωτής άγκυρας
  3. Χρήση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού:
    i.            VHF – EPIRB (auto ή manual)
  4. Ενεργοποίηση πνευστής σχεδίας
  5. Επαναφορά πνευστής σχεδίας
  6. Επιβίβαση στην πνευστή σχεδία
  7. Ανάπτυξη πλωτής άγκυρας
  8. Χρήση του δαχτυλιδιού διάσωσης για περισυλλογή
 
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και προσκαλούμε όλους να το παρακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου