Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

Ιστιοπλοικος Αγώνας ή "Αγωνία"

Γράφει ο Γιώργος Θεοδώρου
 
Στις δύσκολες για όλους οικονομικά στιγμές που περνάμε είναι δύσκολη η απλή συντήρηση των σκαφών μας πόσο μάλλον μια επιπρόσθετη ζημιά.
Τα σκάφη μας κατα κύριο λόγο είναι σκάφη διακοπών και δευτερευόντως (για την κατοχύρωση ή συνέχιση κάποιων διευκολύνσεων) ναυταθλητικά.
Θεωρώ απαγορευτικό και συνάμα αδιανόητο να συγκρούονται τα σκάφη μας σε αγώνες, ανεξάρτητα ποιος έχει δικαίωμα πορείας.
Επιπρόσθετα τρελό το να μην προσπαθούν οι κυβερνήτες με κάθε τρόπο να αποφύγουν κάνοντας τους επιβαλλόμενους ναυτικούς χειρισμούς τη σύγκρουση. Πόσο μάλλον όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές και δεν επηρεάζουν το χειρισμό του σκάφους.

Ας το δούμε με τους κανονισμούς:

ΤΜΗΜΑ Β
ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
14 ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΑΦΗΣ

Ένα σκάφος πρέπει να αποφύγει επαφή με ένα άλλο εφόσον είναι λογικά εφικτό. Εντούτοις, ένα σκάφος με δικαίωμα πορείας ή έχον δικαίωμα χώρου ή χώρου σημείου.
(a) δεν απαιτείται να ενεργήσει για να αποφύγει την επαφή μέχρις ότου είναι φανερό ότι το άλλο σκάφος δεν κρατιέται μακριά ή δεν δίνει χώρο ή χώρο σημείου και
(b) Πρέπει να απαλλαγεί εάν παραβεί αυτόν το Κανόνα και η επαφή δεν προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμό
.
Σύμφωνα με τα παραπάνω πρέπει όταν είναι φανερό ότι το άλλο σκάφος δεν κρατιέται μακρυά να αποφύγεις την επαφή και φυσικά να κάνεις ένσταση και αίτηση αποκατάστασης για το χρόνο που έχασες αλλάζοντας πορεία.
Όσο για τις ζημιές και την απαλλαγή όταν δεν προκληθεί τραυματισμός ή ζημιά;
Η γνώμη μου:
"Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τραυματιστείς ψυχικά όταν ακούσεις το ΝΤΟΥΠ!!!"

Ας το δούμε λογικά:
Επαφή σκάφους με σκάφος = παράλογο
Πόσο μάλλον να καρφώσεις το άλλο σκάφος με την πλώρη στη μπάντα!!!!

Τελειώνοντας
Τέτοια πράγματα μας χαλάνε την διάθεση...
Γεώργιος Θεοδώρου

3 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό !!! Ειδικά σε μία εκκίνηση με light άνεμο είναι εντελώς παράλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας το δούμε όμως και από την άλλη άποψη. Τι θέλει ένα σκάφος αριστερήνεμο, στην γραμμή εκκίνησης μπροστά σε μιά ομάδα δεξήνεμων σκαφών. Και πως ξέρει κάποιος που δεν ήταν εκεί αν το σκάφος, που είχε έτσι ή αλλιώς προτεραιότητα, μπορούσε να κάνει χειρισμό αποφυγής(ο light άνεμος ήταν για όλους). Τα σκάφη μας βεβαίως είναι σκάφη διακοπών αλλά όταν κάνουμε αγώνες ξέρουμε τους κανόνες και τους κάνουμε σωστά. Μην καταντήσουμε να δικαιώνουμε τον φταίχτη επειδή τραυματίστηκε ψυχικά γιατί νομίζω ότι και αυτός που χτυπάει ένα σκάφος δεν συνεχίζει με την καλύτερη διάθεση.

      Διαγραφή
  2. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΛΠ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ.
    ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΕΡΙ ΣΚΑΦΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ Κ.Λ.Π.
    ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ, ΣΠΑΣΤΕΣ ΠΡΟΠΛΕΣ,ΜΟΥΡΑΒΙΕΣ,ΣΧΟΙΝΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ €, ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΟ ¨Η ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ 120μιλια 24ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΙΟΝΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ 120μιλια.
    ΘΑ ΘΕΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ http://istioploikos.blogspot.gr ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΑΝ ΕΡΕΥΝΑ, "ΠΟΣΑ ΜΙΛΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΙΟΠ, ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΜΙΛΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ? (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...)"
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΤΑ ΜΙΛΙΑ ΑΓΩΝΩΝ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3ΠΛΑΣΙΑ+++.....! ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΑ 2ο ή 3ο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ. ΕΝΩ Η ΑΔΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ 10-15 ΜΕΡΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΙΟΝΙΟΥ.

    Υ.Γ.1 ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ ΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΘΕΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ "ΠΕΡΙ ΣΚΑΦΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ή ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΩΝ"

    Υ.Γ.2 ΥΠΟΓΡΑΦΩ "ΑΝΩΝΥΜΟΣ" ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΧΘΟΥΝ ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΦΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΕΣ. Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή