Τρίτη, Ιουνίου 24, 2014

Ο Νίκος και η θάλασσα

 Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα λιμανάκι που δένανε τα σκάφη του Ομίλου, ένα λεπτό, μελαχρινό παιδί με μπλουτζίν και κόκκινη μπαντάνα, περίμενε υπομονετικά την καλή του που έτρεχε πλήρωμα σ΄ ένα σκάφος. Όταν με το καλό τελείωνε ο αγώνας, έβγαινε αυτή στο ντόκο
και με αληθινή αγωνία την ρωτούσε για το πώς ήταν ο αγώνας, τι τερμάτισε αυτή, ποιος κέρδισε και όλα τα υπόλοιπα που ακούς μεταξύ ιστιοπλόων που πέρασαν μια ακόμα μέρα στη θάλασσα!
Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά από λίγο καιρό, για ένα κομμάτι ψωμί, αγόρασαν τον πρώτο ΙΚΑΡΟ, ένα σκάφος σε ερειπιώδη κατάσταση, αλλά το παιδί αυτό, όπως και η καλή του δεν ‘κόλωναν’ και περισσότερο απ’ όλα αυτός ήταν γνωστός για το πώς πιάναν τα χέρια του.

Σε κάνα χρόνο το σκαφάκι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και το ζευγάρι ‘έδεσε’ γρήγορα με όλους εκείνους που οι αγώνες ιστιοπλοΐας είναι δεύτερη φύση. Άρχισε και ο γιός τους ιστιοπλοΐα με dingy… τι πιο ωραίο.

Μετά από λίγο καιρό μετακόμισε όλη αυτή η παρέα στη Μαρίνα της Θεσσαλονίκης, αλλάχτηκε και ο ΙΚΑΡΟΣ με κάτι πιο νέο, σε τιμή προσφοράς φανατικού οπαδού της μουσικής του παιδιού … κυριολεκτικά απίστευτες φάσεις. Άρχισαν να παίρνουν μέρος σε αγώνες με αρχικά μέτρια αποτελέσματα, άρχισαν και οι ομαδικές εξορμήσεις μαζί με άλλα σκάφη στις Σποράδες, το Πάσχα και άλλες αργίες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ήταν δεξιός ψάλτης σε ξωκλήσι στη Στενή Βάλα, με παπά τον αρχαιότερο καπετάνιο, μιας και η Αλόννησος δεν έχει παρά μόνο έναν παπά, αλλά 16 εκκλησίες.

Άρχισαν και οι συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες, όπως η αγαπημένη του Ρεγγάτα του Αιγαίου. Αγαπημένη όχι μόνο για τους αγώνες, αλλά και τα συν σ’ αυτούς, όπου συμμετείχε σε αυτοσχέδιες κομπανίες ιστιοπλόων χωρίς να νοιάζεται για το επίπεδο των μουσικών… ένας άνθρωπος που γέμιζε το Λυκαβητό!

Μετά τα ξέρετε……..

Ο Καλλικάντζαρος του 3ου - 4ου ντόκου








Άνδρος 2004, Aegean Regatta. Mετά από περιπετειώδη νύχτα λόγω καιρού και σώζοντας σκάφη, οι πατέντες περίσσευαν για την ασφάλεια των σκαφών, με πρωτεργάτη τον Νίκο.






*Το κείμενο γράφτηκε από έναν φίλο του Νίκου Παπάζογλου, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του

*Στη μνήμη του θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου, ο Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης διοργανώνει αγώνες . Ο Νίκος Παπάζογλου, φύσει ελεύθερο πνεύμα, υπήρξε λάτρης της θάλασσας και ιδρυτικό μέλος του ΝΟΑΘ. Κάθε καλοκαίρι αρμένιζε στα ελληνικά πελάγη με το σκάφος του, τον Ίκαρο και καπετάνισσα τη Βαρβάρα Παπάζογλου. Συμμετείχε σε πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες και ρεγκάτες.


Αναδημοσίευση από http://parallaximag.gr/parallax-view/o-nikos-kai-i-thalassa-0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου