Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

Ελληνίς και Πλειάς 2011

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών θέλοντας να αναδείξει άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Πατρών αλλά και να τιμήσει τους πρωταγωνιστές αυτών των γεγονότων διοργάνωσε, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου, τον Ιστιοπλοϊκό αγώνα σκαφών ανοικτής θαλάσσης με ονομασία Ελληνίς και Πλειάς.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ :

Το γεγονός έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1941, πριν την κάθοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Οι Γερμανικές δυνάμεις προετοίμασαν την εισβολή τους με ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς όλων των πλοίων στον Ελλαδικό χώρο ενώ παράλληλα θέλησαν να εμποδίσουν την υποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Αίγυπτο δια θαλάσσης, που ήταν και ο μοναδικός τρόπος. Ο Πατραϊκός κόλπος βομβαρδίστηκε σφοδρά από τα Γερμανικά Junkers 87 τα γνωστά μας Stukas  αλλά και από Junkers 88. Οι βομβαρδισμοί έγιναν κατά κύματα… Στις 21 Απριλίου το πλωτό νοσοκομείο πλοίο Ελληνίς
δέχεται αεροπορική επίθεση κοντά στη νήσο Οξιά, ενώ μεταφέρει 278 τραυματίες του Ελληνοιταλικού μετώπου από την Αμφιλοχία και προορισμό το Λουτράκι. Σε βοήθεια του Ελληνίς σπεύδει το υδρογραφικό πλοίο Πλειάς δημιουργώντας αντιπερισπασμό. Το Ελληνίς αποφεύγει τη βύθιση, ύστερα από εντυπωσιακούς ελιγμούς του κυβερνήτη του και καιόμενο καταφέρνει να πλεύσει εντός του λιμένα των Πατρών. Οι πυροσβέστες των Πατρών εν ώρα συναγερμού καταφέρνουν να διασώσουν τους τραυματίες πριν το πλοίο προσαράξει κοντά στον Άγιο Ανδρέα. Στη συνέχεια, βυθίζεται ύστερα από νέα επιδρομή στο λιμάνι της Πάτρας στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Τελωνείο χωρίς θύματα.
Το βοηθητικό-υδρογραφικό πολεμικό «Πλειάς» συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και τελικά  στις 25 Απριλίου αγκυροβολημένο στο χωριό Βασιλική απέναντι από την Πάτρα, βυθίζεται με θύμα τον θερμαστή Σ. Δεληγιάννη. Ο Κυβερνήτης του Υποπλοίαρχος Β. Κρυσταλλίδης είχε τραυματιστεί θανάσιμα στην προηγούμενη αεροπορική επιδρομή της 21 Απριλίου.
Αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1958 το ναυάγιο θα ανελκυστεί μερικώς. Σήμερα στο βυθό και σε βάθος 4-5 μέτρων έχει απομείνει το κατωκάραβο του πλοίου…
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ :
Εξαιρετικό θέαμα είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, το πρωί του Σαββάτου 28 και της Κυριακής 29 Μαΐου κατά τις εκκινήσεις των ιστιοδρομιών για τον αγώνα «ΕΛΛΗΝΙΣ ΠΛΕΙΑΣ».Τα 24 σκάφη που συμμετείχαν ομόρφυναν την ακτογραμμή της πόλης, απλώνοντας τα πολύχρωμα πανιά τους, θυμίζοντας σε όλους μας πως ζούμε σε μια πόλη της οποίας το βλέμμα είναι στραμμένο στη θάλασσα.
Στο αγωνιστικό μέρος, τώρα, η πρώτη ημέρα του αγώνα κυμάνθηκε με ελαφρείς ανέμους έως άπνοια, με αποτέλεσμα πολλά σκάφη να μην προλάβουν τα όρια τερματισμού.Τη δεύτερη ημέρα οι συνθήκες ήταν καλύτερες με τον άνεμο να πνέει από δυτικός έως νοτιοδυτικός εντάσεως 2-3 μποφόρ.
Οι τελικοί νικητές των δύο κατηγοριών είναι οι:
Κατηγορία ORC international
1ο σκάφος το Bidourik του Ι.Ο.ΠΑΤΡΩΝ με κυβερνήτη τη Χαρά Κουβέλη.
2ο σκάφος το Blue Line του Ν.Α.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΑΙΟΛΟΣ» με κυβερνήτη τον Γιώργο Δρακόπουλο.
3ο σκάφος το Μιχάλης του Ι.Ο.ΠΑΤΡΩΝ με κυβερνήτη τον Δημοσθένη Παπαμήτρου.
Στην ORC club
1ο σκάφος το Άγιος Ραφαήλ του Ι.Ο.ΠΑΤΡΩΝ με κυβερνήτη τον Νίκο Κακαβούλα.
2ο σκάφος το Ίρις του Ι.Ο.ΠΑΤΡΩΝ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Τσελίκα.
3ο σκάφος το Ti moun του Ι.Ο.ΠΑΤΡΩΝ με κυβερνήτη τον Γιώτη Καράμπελα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου