Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2012

Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών



Ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών είναι διεθνής, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς.

Από το 1988 η οργάνωση συνεργάζεται με το UNEP/MAP και είναι μόνιμο Μέλος / Παρατηρητής της Τακτικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης (Σύμβαση της Βέρνης).

Κάθε χρόνο, μελέτες αξιολόγησης των κύριων περιοχών ωοτοκίας όπως το Ακιατάν, Ντάλιαν, Καζανλί, Πατάρα και Σαμαντάγκ της Τουρκίας, τον Ακάμα της Κύπρου, τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, παρουσιάζονται στην Τακτική Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία στη Γραμματεία της Σύμβασης να δράσει, συχνά με σημαντικά αποτελέσματα.

Επιστημονικές μελέτες για περισσότερες από 7.800 χλμ. Μεσογειακές ακτές, από τη Σαρδηνία έως το βορειοανατολικό Αιγαίο και από το Ιόνιο έως τις ακτές της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Λιβύης, δημοσιοποίησαν για πρώτη φορά πολύτιμα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου καθιστώντας την προστασία τους πιο εφικτή. Ορισμένα από τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA), το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), Εθνικά Ινστιτούτα και ΜΚΟ (BCG, GAWF, HCI, WWF, κλπ.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου