Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2013

Spetses Classic Yacht Race 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Spetses Classic Yacht Race 2013» 

Για 3η συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «Spetses Classic Yacht Race 2013», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στο μαγευτικό νησί των Σπετσών, με Διοργανωτή Αγώνα τον
Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και Διοργανωτή Φιλοξενίας το Poseidonion Grand Hotel. 
Στον αγώνα συμμετείχαν 65 σκάφη, από κάθε μεριά της Ελλάδας που ταξίδεψαν
από την Άνδρο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Μύκονο, την Κρήτη και την Κέρκυρα για να αγωνιστούν στις Σπέτσες, ενώ
σημαντικές ήταν και οι συμμετοχές από το εξωτερικό. Τα σκάφη αγωνίστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Κλασσικών Σκαφών (Κατηγορία Α’ και Κατηγορία Β’ και Spirit of Tradition), Παραδοσιακών Σκαριών (Ελληνικά Καΐκια και Παραδοσιακά Σκαριά) και Λατινιών
Το φετινό Spetses Classic Yacht Race 2013 εκτός από πολυάριθμες συμμετοχές είχε ακόμα μια παγκόσμια αποκλειστικότητα, καθώς για πρώτη φορά αγωνίστηκε σκάφος με πλήρωμα 5 Χρυσούς Ολυμπιονίκες! Συγκεκριμένα, με το παραδοσιακό καΐκι «Αφρόεσσα» που ναυπηγήθηκε στην Κοιλάδα από ντόπιους τεχνίτες το 2006, αγωνίστηκαν ο Χρυσός Ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960, Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τ. Βασιλεύς των Ελλήνων, με τους επίσης Χρυσούς Ολυμπιονίκες από την ίδια διοργάνωση, Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, την Ελληνίδα Χρυσή Ολυμπιονίκη στην Αθήνα το 2004, Σοφία Μπεκατώρου και την Κινέζα Χρυσή Ολυμπιονίκη στο Λονδίνο το 2012, Lijia Xu, οι οποίοι βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον αγώνα από τον Γιώργο Ανδρεάδη, Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ISAF), Αντιπρόεδρο Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος & Μέλος της Επίτιμης Επιτροπής του “Spetses Classic Yacht Race 2013” κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής απονομής. 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο θεσμός του Spetses Classic Yacht Race ενισχύθηκε με την απονομή του cross category βραβείου «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2013» που τιμά τις αξίες του ομαδικού πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας, της κληρονομιάς και της αυθεντικότητας και το οποίο απονεμήθηκε από το Χρυσό Χορηγό Chivas Regal στο σκάφος “ALEXANDRA” (1965) με κυβερνήτη τον Ι. Μαρουλάκη. Κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2013» το οποίο μάλιστα προκάλεσε τον έντονο ανταγωνισμό των πληρωμάτων και «κρίθηκε στο νήμα», ο Christophe Lemarié, CEO της Pernod Ricard Hellas, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την υποστήριξη που προσφέρουμε, για δεύτερη συνεχή χρονιά ως Χρυσός Χορηγός, καθώς το Chivas Regal προωθεί δυνατά τις αξίες που ενσαρκώνει ο Αγώνας, τόσο καλά: ομαδικό πνεύμα, εμπιστοσύνη, ηθική, ευ αγωνίζεσθαι, πολιτιστική κληρονομιά, αυθεντικότητα ... με μία λέξη: Ιπποτισμός!» 
Το βραβείο «Καλύτερης Εμφάνισης Πληρώματος» απονεμήθηκε για τα «Κλασσικά Σκάφη» στο πλήρωμα του Cassiopeia, για τα «Καΐκια» στο πλήρωμα του Αφρόεσσα, ενώ τέλος για τα «Λατίνια» στο πλήρωμα του σκάφους Αλεξάνδρα Χ. 
Κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής βράβευσης και απονομής επάθλων ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, υπογράμμισε ότι «για τρίτη χρονιά η υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης, η αξία των πρώτων αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα όσων διαγωνίστηκαν, μας εδραιώνει ως έναν από τους καλύτερους αγώνες κλασσικών σκαφών στον κόσμο». 
Για τη φετινή διοργάνωση, ο Δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης, σημείωσε «Ο Αγώνας Κλασσικών Σκαφών και Καϊκιών είναι πλέον θεσμός. Σε μια εποχή που όλα τα πράγματα τείνουν να μην έχουν συνέχεια, έχει δημιουργήσει μια διοργάνωση που διαφημίζει το νησί μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια διοργάνωση που βοηθά το νησί μας, σε μια δύσκολη συγκυρία για όλη τη χώρα. Μια διοργάνωση που κάθε χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία. Και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της.» 
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, (Αθήνα 2004), ως Μέλος του πληρώματος του σκάφους «Αφρόεσσα» δήλωσε: "Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά που αγωνίστηκα για πρώτη φορά στον αγώνα των Σπετσών με κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια. Η συμμετοχή μου στο πλήρωμα ήταν συμβολική και αποτελεί μέρος της δραστηριότητάς μου αρχικά ως πρέσβειρας του προγράμματος "Κοινωνική ανταποδοτικότητα" του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ως Πρόεδρος της επιτροπής "Γυναίκα και αθλητισμός" της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής, όπου στηρίζει κάθε νέα υγιή πρωτοβουλία διάδοσης του αθλητισμού και φυσικά ως αθλήτριας της Ιστιοπλοΐας όπου είναι προνόμιο να αγωνιστεί σε ομάδα όπου απαρτίζεται από 4 ακόμη χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ιστιοπλοΐας. Είναι γνωστό ότι όσοι αγαπούν το άθλημά μας δεν το εγκαταλείπουν ποτέ και η ομάδα της "Αφρόεσσας" είναι η ζωντανή απόδειξη. Αθλητές από 3 διαφορετικές Ολυμπιάδες (Ρώμη, Αθήνα, Λονδίνο) Ολυμπιονίκες και συμμετέχοντες, νέοι και μεγαλύτεροι, άπειροι και έμπειροι μαζευτήκαμε για να ζήσουμε τη χαρά της συμμετοχής σε ένα ιστορικό νησί. Ο στόλος των σκαφών ήταν από μόνος του ένα κόσμημα και ο ανταγωνισμός υπήρχε χωρίς όμως να είναι αυτοσκοπός.
Μέρος των εσόδων του Spetses Classic Yacht Race 2013 θα διατεθεί για την ανακατασκευή και την αναστήλωση των κωπηλατικών λεμβών της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών. Για τον ίδιο σκοπό θα διατεθεί και μέρος των εσόδων από την πώληση του αριθμημένου συλλεκτικού ρολογιού “Regatta” που δημιουργήθηκε και διατέθηκε από τον επίσημο χρονομέτρη του αγώνα Folli Follie. Χρυσός Xορηγός του του Spetses Classic Yacht Race 2013 ήταν το Chivas Regal. Επίσημος Xρονομέτρης, ήταν η εταιρεία κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ Folli Follie. Η «Ε. Αθηνιωτάκης – Σπέτσες», ως Αθλοθέτης προσέφερε τα κύπελλα του αγώνα. Υποστηρικτές του SCYR 2013, ήταν το πολυτελές Resort “AMANZO’E” στο Πόρτο Χέλι, η εταιρεία αθλητικών ειδών «ASICS» και η αεροπορική εταιρεία “QATAR AIRWAYS”. Ο αγώνας τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Αρωγοί του αγώνα ήταν το «Μουσείο Μπουμπουλίνας» στις Σπέτσες και η «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών». Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΚΑΪ», οι εφημερίδες «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΣΤΙΑ» και «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και τα περιοδικά “GREEK RIVIERA”, “SARONIC MAGAZINE” και “POSEIDONION SPOTLIGHT”. Web Media Sponsor το “NEWS.GR”. 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α' 

1. FLAMINGO Α. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ 2. GLARAMARA Σ. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ 3. STEELHEAD Δ. ΠΑΝΤΕΛΕΜΟΝΙΤΗΣ

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΣΚΑΦΗ Β' 

1. NAVISA Ν. ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ / Π. ΛΙΒΑΣ 2.TINCANO Α. ΒΟΡΔΩΝΗΣ 3. ESCAPADE Σ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΣΚΑΦΗ SPIRIT OF TRADITION 

1. ISABELLA Γ. ΚΟΒΑΣ /Κ. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ 2. BOLERO Λ.ΠΟΛΕΜΗΣ 3. ALEXANDRA Ι. ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙΚΙΩΝ- AEGEAN CLASSIC SCHOONERS 

1.ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ Π. ΜΑΘΙΟΣ 2.ΑΛΚΜΗΝΗ Ν. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ 3.ΑΙΟΛΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΑΣΗΜΑΚΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ / Ν. ΜΟΣΧΟΝΑΣ

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΑΡΙΑ 

1. ILIOPOTISSA Ν. ΔΑΡΟΥΚΑΚΗΣ 2. ΑΘΗΝΑ Κ.Π. ΓΟΥΖΕΛΗ 3. ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α. ΣΤΡΑΤΟΣ

ΛΑΤΙΝΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΛΕΜΒΟΙ 

1. AROKALI Π. ΠΑΠΑΔΕΑΣ 2. ΛΙΖΕΤ Π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3. ΝΗΡΙΗΣ Θ. ΚΑΛΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου