Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2013

«ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922»


Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών για άλλη μία φορά μέσω των αγώνων που διοργανώνει μας "ταξιδεύει" σε άγνωστες στιγμές της ιστορίας της πόλεως των Πατρών.
Το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αγώνας ανοικτής θαλάσσης με την ονομασία «ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922».
Την πολύ καλή ιδέα (να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι) για την επωνυμία του συγκεκριμένου αγώνα είχε ο
πρόεδρος του ομίλου Κώστας Καλογερόπουλος προκειμένου να θυμηθούμε πως το Ατμόπλοιο Παρνασσος ήταν αυτό που πρώτο μπήκε στο λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Σεπτεμβρίου 1922 από τη Χίο με 2000 ξεριζωμένους Έλληνες της Μ.Ασίας, «…οι μεταφερθέντες ενταύθα εκ Σμύρνης εγκαταστάθηκαν εις αποθήκες κείμενος παρά του Τελωνείου και παρά την παραλιακήν οδό, πλην ολίγων , οι οποίοι ετοποπθετήθησαν σε ξενοδοχεία……»
Τις επόμενες ημέρες καθημερινά έφταναν πλοία στο λιμάνι φέρνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Πάτρα. Ξεριζωμένοι, είχαν εγκαταλείψει όλα τους τα υπάρχοντά, παίρνοντας μαζί τους μόνο τα ιερά κειμήλια και λίγο χώμα από τη γη του Πόντου. Άφησαν πίσω τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνουν στην Ελλάδα. Αποβιβάζονται στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και αλλού, αφήνοντας πίσω προγόνους, ανθρώπους δικούς τους νεκρούς από το λεπίδι των Τούρκων, το βιός τους, τη μισή τους ζωή.
Έτσι οι Τούρκοι καταφέρνουν να ξεφορτωθούν με «κάθε μέσο», όπως έλεγε ο Ταλαάτ, τους μη Μουσουλμανικούς πληθυσμούς. «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε», λέει με ικανοποίηση ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στις 13 Αυγούστου 1923.


Το δελτίο τύπου όπως μας εστάλη από τον Όμιλο έχει ως εξής:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 
«ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922» 

Τα σκάφη έχουν ψυχή, γι’ αυτό έχουν όνομα. Αποτυπώνονται στις καρδιές μας και με το όνομά τους χρωματίζουν στιγμές της ιστορίας μας. Το ατμόπλοιο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» ήταν εκείνο που μετέφερε τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στην Πάτρα μετά την καταστροφή. Ήταν μέρες του 1922. Τώρα, το 2013, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών διοργανώνει τον ιστιοπλοϊκό αγώνα «ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922» δίνοντας την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νέους να γνωρίσουν.
Η διαδρομή, παράκτια, 20νμ, Πάτρα (Όμιλος) - Ρίο - Πάτρα - Τσουκαλέικα και τερματισμός στον Όμιλο.

Από το Δ.Σ. του Ι.Ο.Πατρών


 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Για μία ακόμα φορά η επιτροπή έναν όμορφα σχεδιασμένο αγώνα τον ξεχειλώνει καταργώντας την ενδιάμεση πόρτα. Θεωρώ πως οι ιστιοπλόοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα έμπειροι και δεν έχουν πρόβλημα να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους διαδρομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αγώνας αυτός είχε σχεδιαστεί έτσι, για να είναι πιο τεχνικός και να έχει πορεία πιο κοντά στην πόλη, να βλέπουν τα σκάφη οι Πατρινοί μήπως και κουνηθούν λίγο από τις πολυθρόνες τους.
    Είχε γίνει τις προηγούμενες χρονιές με πολλή επιτυχία και με το λιμάνι πριν μεταφερθεί στην νέα του θέση.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνονται προς το εύκολο.
    Επί τέλους είναι και κάποιοι που τρέχουν γιατί τους αρέσουν οι αγώνες ανεξάρτητα με τα μίλια που γράφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή