Δευτέρα, Ιουλίου 14, 2014

ΑΓΩΝΑΣ "ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922"

Το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας ανοικτής θαλάσσης με την ονομασία «ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922».
Ο αγώνας αφιερωμένος, στο Ατμόπλοιο Παρνασσος που ήταν αυτό που πρώτο μπήκε στο λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Σεπτεμβρίου 1922 από τη Χίο με 2000 ξεριζωμένους Έλληνες της Μ.Ασίας, «…οι μεταφερθέντες ενταύθα εκ Σμύρνης εγκαταστάθηκαν εις αποθήκες κείμενος παρά του Τελωνείου και παρά την
παραλιακήν οδό, πλην ολίγων , οι οποίοι ετοποπθετήθησαν σε ξενοδοχεία……»
Τις επόμενες ημέρες καθημερινά έφταναν πλοία στο λιμάνι φέρνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Πάτρα. Ξεριζωμένοι, είχαν εγκαταλείψει όλα τους τα υπάρχοντά, παίρνοντας μαζί τους μόνο τα ιερά κειμήλια και λίγο χώμα από τη γη του Πόντου. Άφησαν πίσω τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνουν στην Ελλάδα. Αποβιβάζονται στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και αλλού,
αφήνοντας πίσω προγόνους, ανθρώπους δικούς τους νεκρούς από το λεπίδι των Τούρκων, το βιός τους, τη μισή τους ζωή.
Έτσι οι Τούρκοι καταφέρνουν να ξεφορτωθούν με «κάθε μέσο», όπως έλεγε ο Ταλαάτ, τους μη Μουσουλμανικούς πληθυσμούς. «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε», λέει με ικανοποίηση ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στις 13 Αυγούστου 1923.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε μπροστά από τον όμιλο με πρώτη αναστροφή στο Ρίον, επιστροφή στον όμιλο επόμενη αναστροφή στα Τσουκαλέικα και τερματισμό στον όμιλο. Η συνολική απόσταση του αγώνα ήταν 20 ναυτικά μίλια. Οι Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί άνεμοι που έπνεαν στον Πατραϊκό εντάσεως 4-5 Bf δημιούργησαν συνθήκες γρήγορης ιστιοπλοΐας σε μία τεχνική διαδρομή. Αν και οι συμμετοχές ήταν περισσότερες σίγουρα θα είχαμε έναν εκπληκτικό αγώνα.

Νικητής του αγώνα στο σύνολο και των δύο ιστιοδρομιών το σκάφος Bidourik.


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

6 σχόλια:

  1. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης απόφασης φάνηκαν πολύ γρήγορα. Ένας ωραίος αγώνας που μάζευε πληθώρα σκαφών κατάντησε να γίνει με ελάχιστα. (Επτά την πρώτη και τέσσερα την δεύτερη). Και μην πει κανείς σαν δικαιολογία ότι τα σκάφη λείπουν. Δύο είναι αυτά που μπορεί να συμμετείχαν.
    Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχει γίνει πλέον συνείδηση η άποψη ότι κάνουμε μόνον τα 120 υποχρεωτικά μίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια απόφαση ενοείς?

      Διαγραφή
    2. Εννοώ αυτήν που αποφάσισαν ότι τα λιμανιάτικα θα είναι για όλους τα ίδια είτε 120 μίλια κάνεις είτε 520.

      Διαγραφή
  2. Κάτι έχει ακουστεί για το κίνημα των 120 μιλίων. Πάντως δεν είναι οικονομικό το θέμα. Είναι ηθικό. Δεν είναι δυνατόν σε αθλητικό σωματείο να επιβραβεύεις τον τουρίστα αντί για τον αθλητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι χαρούμενες καλοκαιρινές διακοπές στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του Πατρέας. Μπράβο παιδιά, εξασφαλίσατε κάποιοι και φέτος σκαφάκι να πάτε την βολτίτσα σας. Και του χρόνου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλύτερη δουλειά. Ούτε έξοδα, ούτε τεκμήρια, ούτε άγχος

      Διαγραφή