Τρίτη, Απριλίου 07, 2015

Αγώνας Θυσίας από τον Ι.Ο.Πατρών


Με τον αγώνα Θυσίας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκίνησε η αγωνιστική σεζόν για τα σκάφη ανοικτής θαλάσσης στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιφέρεια Πατραϊκού - Κορινθιακού. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην Θυσία του Μεσολογγίου που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά, προώθησε το ελληνικό ζήτημα, όσο καμιά άλλη ελληνική νίκη, πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες της φρουράς και τον ηρωικό πληθυσμό του Μεσολογγίου.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε σε δύο ιστιοδρομίες, με την πρώτη να εκκινεί το Σάββατο του Λαζάρου στις 11 πμ μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διοργανωτή ΙΟΠατρών με προορισμό το Μεσολόγγι και τον άνεμο να πνέει με
βορειοανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 5-6 Bf.. Τα 21 σκάφη από 3 ομίλους (ΙΟΠατρών, ΝΟΠατρών και ΝΟΜεσολογγίου) που συμμετείχαν κινήθηκαν δευτερόπριμα και σε λιγότερο από δύο ώρες είχαμε τον πρώτο τερματισμό. από το σκάφος Bidourik ενώ ακολούθησαν τα σκάφη Captain Yiotis και Όναρ. Ακολούθησε σε κοντινή απόσταση ο υπόλοιπος στόλος και σε λιγότερο από 3 ώρες είχε ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη ιστιοδρομία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα πληρώματα που συμμετείχαν στον αγώνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που κάθε χρόνο γίνονται για την Έξοδο του Μεσολογγίου ενώ έγινε και συμβολική βράβευση στο δημαρχείο στα πρώτα τερματίσαντα σκάφη από κάθε κατηγορία.

Η δεύτερη ιστιοδρομία εκκίνησε την επόμενη ημέρα, Κυριακή των Βαΐων στις 11 πμ με προορισμό την Πάτρα με τον άνεμο να πνέει βορειοανατολικός μέτριας εντάσεως μέχρι το φανάρι του Φίδαρη όπου από εκεί και πέρα η ένταση του δυνάμωνε κάπως. Η συνεχής βροχή και η χαμηλή ορατότητα δυσκόλεψε το έργο των ιστιοπλόων αλλά σε κάθε περίπτωση, από πλευράς συνθηκών ήταν ένας ενδιαφέρων αγώνας.

Η επιτροπή προσπάθησε και αναμφισβήτητα έδειξε θέληση για την διοργάνωση καλύτερων αγώνων αυτή την χρονιά. Θα παρατηρήσουμε όμως τα εξής τα οποία συζητήθηκαν μεταξύ κυβερνητών. Οι οδηγίες πλου "έμπαζαν" γιατί δεν μελετήθηκαν όπως έπρεπε από πριν. Ο σχεδιασμός του κάθε αγώνα είναι ξεχωριστός. Ο αγώνας προγραμματίστηκε να εκκινήσει όρτσα και τελικά αποφασίστηκε να εκκινήσει πρίμα.επειδή δεν είχε προβλεφθεί το πόντισμα 2ης σημαδούρας. Το δεύτερο θέμα που θέλουμε να παρατηρήσουμε είναι πως σε έναν αγώνα 2 ιστιοδρομιών ή περισσότερων, αν δεν βγάλεις αποτελέσματα πριν από την επόμενη ιστιοδρομία, χαλάς όλο τον αγώνα. Η τακτική στην ιστιοπλοΐα είναι πολύ σημαντική. Παράδειγμα, ένα σκάφος που ήρθε 1ο στην πρώτη ιστιοδρομία πολύ πιθανόν να κάνει συντήρηση στην δεύτερη. Αντιθέτως ένα σκάφος που θα έρθει 4ο στην πρώτη ιστιοδρομία είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει μία τακτική με περισσότερο ρίσκο στην δεύτερη. Για να πάρει όμως αυτές τις αποφάσεις πρέπει να ξέρει τα αποτελέσματα.

Έλα μωρέ τώρα, δεν βαριέσαι..... Έτσι θα πουν πολλοί που βαριούνται. Δεν είναι όμως έτσι.

Προσπαθώντας να προλάβουμε κάποιους "καλοθελητές", λέμε το εξής. Τις παρατηρήσεις που κάνουμε τις κάνουμε μόνο για να προβληματιστούμε και για να διορθωθούμε. Τις κάνουμε για να προλάβουμε την απαξίωση του σπορ που μας αρέσει να κάνουμε. Δεν τις κάνουμε για να πικάρουμε ή για να ξεβολέψουμε κανέναν.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ORCi
ORC club
ORC club N/S





3 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο αθρο και σωστες οι παρατηρησεις.. δεν καταλαβαινω τι παραπανω εχουν οι αθηναικοι ομιλοι και βγαζουν τα αποτελεσματα του αγωνα την ιδια μερα εστω προσωρινά ..και σιγουρα εχουν παραπανω απο 20 σκαφη ανα αγωνα μην πω και τριπλασια! προσωπικα προσφερομαι να βοηθησω μετα το περας του καθε αγωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προφανής και πρωτοφανής η αδιαφορία της διοίκησης για την ανοικτή θάλασσα. Ο αγώνας Θυσίας ειδικά ο εφετινός που έγινε πολύ νωρίς έγινε με θυσίες των κυβερνητών οικονομικές και οχι μονο ωστε να προλαβουν να ρίξουν τα σκάφη τους στην θαλασσα. Εχουμε φτασει Τριτη βραδυ και στην επισημη σελιδα του ομίλου αντι να κοσμει την πρωτη σελιδα ενα αρθρο για τον αγωνα και τους ιστιοπλοους που με δυσκολες καιρικες συμετειχαν μεσα στην βροχή και τον δυνατο αερα, δεν υπαρχει τιποτα. Οπως δεν υπαρχει τιποτα ουτε σε αλλα σαϊτ. Που ειναι ο εφορος : Που ειναι οι δημοσιες σχεσεις του ομιλου ; Κανα φαρμακοσυνεδριο τατσιμητσικότσι ξερουμε να κανουμε. Νομιζω καπου την χασαμε την μπαλα. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/325548

    ΑπάντησηΔιαγραφή