Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2015

Ένας χρόνος Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Σικυωνίων ΙΣΤ.Ο.Σ


Ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε

Ένα χρόνος πέρασε από τότε που ο νεοσύστατος Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Σικυωνίων (ΙΣΤ.Ο.Σ) ήρθε να ταράξει τα νερά στο χώρο της ιστιοπλοΐας στην περιοχή του Κιάτου και όχι μόνο. Στα μέσα του 2014 μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τη θάλασσα και κοινό όραμα την προσφορά καλύτερων συνθηκών άθλησης για τα παιδιά
και τους εφήβους της περιοχής μας ίδρυσε τον ΙΣΤ.Ο.Σ. Με σκληρή προσωπική δουλειά και θυσίες τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου προετοίμασαν, μέσα στην πολύ δύσκολη για όλους οικονομική συγκυρία, τις απαραίτητες υποδομές που θα έδιναν τη δυνατότητα στους νέους, αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν  με την ιστιοπλοΐα, να αθληθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους με απόλυτη ασφάλεια και υγιή συναγωνισμό.

Η παρουσία του ΙΣΤ.Ο.Σ στην παραλία του Κιάτου, ενόχλησε το τοπικό κατεστημένο που με κάθε τρόπο προσπάθησε να υποβαθμίσει και να ακυρώσει την λειτουργία και την εξέλιξή του. Έτσι, έπρεπε να έρθει η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών στις αρχές του 2015, για να αποκτήσει ο ΙΣΤΟΣ και «με τη βούλα» τους πρώτους δέκα έμπειρους αθλητές, που ήρθαν να συμπληρώσουν τους μικρούς φίλους της ιστιοπλοΐας που εντάχτηκαν στο μεταξύ στις ακαδημίες του.

Το πάθος και η αγάπη των αθλητών μας για την ιστιοπλοΐα, υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου και ικανότατου προπονητή του ομίλου, του Γιώργου Γιαβούρογλου, κατάφερε να καλύψει τον χαμένο χρόνο της μακρόχρονης αποχής των αθλητών από τους αγώνες  και να εκπλήξει τον κόσμο της ιστιοπλοΐας, κάνοντας το όνομα του ΙΣΤ.Ο.Σ θέμα συζήτησης σε όλες τις διοργανώσεις της χρονιάς.  Και αυτό, γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας όμιλος πριν ακόμα συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, έχει τόσες επιτυχίες.

Καθώς το 2015 έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος του, ας δούμε πως ολοκληρώνεται αυτή η πρώτη ουσιαστικά χρονιά για τον ΙΣΤ.Ο.Σ αρχίζοντας από τα αγωνιστικά.

Στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς, τους Περιφερειακούς Αγώνες Νοτιοδυτικής Ελλάδας στην Καλαμάτα, που αποτελούν κριτήριο συμμετοχής στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, στην κατηγορία Optimist, για παιδιά κάτω των 15 ετών, ο Δημήτρης Ζαμάνος αναδείχθηκε Πρωταθλητής Περιφέρειας, ενώ οι 4 αθλήτριές μας, Ράνια Παναγοπούλου, Αλίκη Κανέλλου,  Ματίνα Τσαπάρα και Δήμητρα Κοκιούση ακολούθησαν τον πρώτο στη γενική κατάταξη, καταλαμβάνοντας τις 4 πρώτες θέσεις στην κατηγορία των κοριτσιών. Πρωταθλητής Νοτιοδυτικής Ελλάδας, στην κατηγορία Laser 4.7 αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Καραπιπέρης, με τον Σωτήρη Καραπιπέρη να παίρνει την τρίτη θέση της γενικής και την 3η  στα αγόρια. Οι νεοφώτιστοι στην κατηγορία Χρήστος Πανταζής και Αννίβας Παπακυριάκος κατέλαβαν την 21 & 23 θέση στην κατάταξη των αγοριών αντίστοιχα.

Λίγο αργότερα, στους αγώνες που έγιναν στη Ραφήνα, Πρωταθλητής Ελλάδος στέφθηκε στην κατηγορία με σκάφη τύπου Europe, ο Σωτήρης Καραπιπέρης ενώ στη δεύτερη θέση της κατάταξης ήταν ο αδελφός του Παναγιώτης.

Πανελληνιονίκης στην κατηγορία κορασίδων με σκάφη τύπου BUG αναδείχτηκε και η Αλίκη Κανέλλου, ενώ στον ίδιο αγώνα  ο Δημήτρης Ζαμάνος και η Ματίνα Τσαπάρα ανέβηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου στις κατηγορίες Εφήβων και Νεανίδων αντίστοιχα.

Στους αγώνες για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα σκαφών τύπου Optimist στο Γαλαξίδι, στον οποίο συμμετείχαν 170 σκάφη, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τους αθλητές μας που προσπάθησαν και κατάφεραν να εκπροσωπήσουν επάξια τον όμιλό μας. Ειδικά τα κορίτσια μας, η Ρανία Παναγοπούλου, η Αλίκη Κανέλλου και η Ματίνα Τσαπάρα κατέλαβαν την 16η, 17η και 30η θέση αντίστοιχα. Με λίγο καλύτερες συνθήκες διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4.7 στο τέλος του καλοκαιριού στο Αίγιο, όπου οι  Παναγιώτης και  Σωτήρης Καραπιπέρης, έχοντας να αντιμετωπίσουν 106 αντιπάλους τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση στους εφήβους αντίστοιχα, ενώ ο «μικρός»  για την κατηγορία Χρήστος Πανταζής την 63η θέση στους Παίδες.

Πεποίθηση όλων στον ΙΣΤ.Ο.Σ είναι ότι το μέλλον κάθε αθλητικού σωματείου είναι οι μικροί αθλητές, τα τμήματα υποδομής, οι ακαδημίες και το αποδεικνύουν. Με μόλις λίγους μήνες ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα, έξι από τους μικρούς αθλητές μας βρέθηκαν στην Ανάβυσσο για να πάρουν μια πρώτη γεύση του χώρου και να «μπολιαστούν» με τη φιλοσοφία της άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού. Το Πανελλήνιο Κύπελλο Optimist για παιδιά κάτω των 11 ετών ήταν η πρώτη τους συμμετοχή σε αγώνες. Έξι νεαροί αθλητές του ομίλου μας, οι Γιώργος  Λυμπερόπουλος, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Γκιζαριώτης, Χρήστος Πιτσαδιώτης, Γιώργος Στριμμένος και η Αρετή Πετρακοπούλου, εκπροσώπησαν στον αγώνα αυτό επάξια τον ΙΣΤ.Ο.Σ, έχοντας να αντιμετωπίσουν 282 πολύ πιο έμπειρους αντιπάλους.

Μεγάλη τιμή για τον όμιλο είναι τέλος και η συμμετοχή της Ματίνας Τσαπάρα στην αποστολή της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Αγώνες που έγιναν στη παραδουνάβια πόλη Golubac της Σερβίας και η κατάκτηση της 4ης  θέσης στην κατηγορία Optimist Κορασίδων.

 Εκτός όμως από την συμμετοχή των αθλητών μας στα αγωνιστικά δρώμενα σημαντικές ήταν και οι άλλες δράσεις του ομίλου μας. Σε αυτές συγκαταλέγονται η λειτουργία σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας για τα μέλη μας, την οποία παρακολούθησαν πάνω από  30 μέλη.

Το μαθαίνω να «Κολυμπώ Σωστά» ήταν μια ακόμα πετυχημένη δράση με σκοπό να μάθουν τα μικρά παιδιά, με την καθοδήγηση εξειδικευμένης καθηγήτριας, να κολυμπούν σωστά και με ασφάλεια.

Τέλος στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Σικυωνίων «Σικυώνια 2015» ο όμιλος μας διοργάνωσε με επιτυχία κινηματογραφική προβολή και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Παύλο Τριποδάκη της μεγάλου μήκους ταινίας του με θέμα την ιστιοπλοΐα «Τα παιδιά του ανέμου». Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώθηκαν δύο ακόμα σημαντικές δράσεις, η ημέρα γνωριμίας με την ιστιοπλοΐα και ο πρώτος και πολύ πετυχημένος διασυλλογικός αγώνας ιστιοπλοΐας «Σικυώνια 2015» στον οποίο συμμετείχαν 6 όμιλοι.    

Όλη αυτή η πετυχημένη πορεία θα πρέπει να πιστωθεί στις προσπάθειες του Δ.Σ. και  των μελών του ΙΣΤ.Ο.Σ αλλά και στους γονείς των αθλητών και τους φίλους του ομίλου - κορυφαία θέση μεταξύ των οποίων κατέχει η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. -  που προσέφεραν υπερπολύτιμη βοήθεια για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νεοσύστατος όμιλος.

1 σχόλιο: