Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2013

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ο τίτλος δεν είναι από κάποια καινούργια κινηματογραφική παραγωγή που διαδραματίζεται στο Ιόνιο πέλαγος. Ο τίτλος αναφέρεται στην πραγματικότητα και πρέπει όλοι το θέμα να το πάρουμε πολύ σοβαρά διότι πρόκειται για έναν ακόμα βιασμό που διαπράτεται στον βωμό του κέρδους από τους γνωστούς άγνωστους ληστές που ακόμα δεν έχουμε αποτινάξει από το
σβέρκο μας. Μία κατάσταση που αν γίνει πραγματικότητα τότε ξεχάστε την πιο όμορφη περιοχή της Μεσογείου η οποία θα πάψει να είναι όπως την ξέραμε.
Μέσα από την σελίδα μας κάνουμε έκκληση σε όλους, κυρίως στο ιστιοπλοϊκό κόσμο, να κοινοποιήσουν το θέμα και να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν ώστε να μην αφήσουμε να πραγματοποιηθούν  τα σκοτεινά σχέδια των διαπλεκόμενων. Ιστιοπλόοι, εσείς είστε οι πραγματικοί φρουροί των θαλασσών μας. Σταθείτε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που δίνουν πραγματικό αγώνα με το αδυσώπητο σύστημα. Κινητοποιήστε τους ομίλους στους οποίους ανήκετε (σε όποιο σημείο της χώρας κι αν είστε) ώστε να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν. Ακόμα και ένα ψήφισμα υπέρ των κατοίκων θα είναι ένα λιθαράκι στην προσπάθεια τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Καλέστε έκτακτο συμβούλιο τώρα.


Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών. Σας λέει τίποτα; Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας  δώσουμε να καταλάβετε για το τι καταστροφή έχουν σχεδιάσει κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς.

Θυμίζουμε τι έχει συμβεί:
(α) Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα bussiness plan, με το οποίο χάρισαν στον εαυτό τους όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο,
(β) Εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας μέσω της γυναίκας του, και αναφερόμαστε στον κ. Γερουλάνο, βάφτισαν το bussiness plan αυτό «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» και το θεσμοθέτησαν με «διαδικασίες – μαϊμού» στις 4.11.2011 και
(γ) 111 θιγόμενοι φορείς (ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία Αλιέων κ.α.) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τις 2.5.2012, εν συνεχεία αναβλήθηκε για τις 5.12.2012 μετά για τις 3.4.2013, τις 5.6.2013 και ήδη για τις 6.11.2013.

Πάμε στα καθ' υμάς για να καταλάβετε τι μας περιμένει. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες θα ξεκινήσει τοποθέτηση κλουβιών στο Κάλαμο ξεκινώντας από θέση πλησίον στο ήδη ένα υπάρχον ιχθυοτροφείο στο Βαθυλιμνιό. Κατόπιν στο Κεφάλι. Όσο δεν υπάρχουν αντιδράσεις το χωροταξικό προβλέπει τοποθέτηση κλουβιών στην Μυρτιά, στο Ασπρογιάλι, στο Ασπρογιάλι Επισκοπής, στο Κάστρο, στην Αξιόπετρα. Η μόνη παραλία που εξαιρείται από την εγκατάσταση κλουβιών είναι η Αγραπιδιά για να μπορούν να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι!!!

Επειδή ακούμε πολλά από τους τοπικούς μας άρχοντες για τουρισμό και ανάπτυξη υπάρχει κανένα μέλλον μετά από αυτό για την περιοχή; Το ευχάριστο και ευοίωνο στην υπόθεση είναι πως με πολύ μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 17 Αυγούστου, κοινή Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση των δύο νησιών Καλάμου και
Καστού ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ο κόσμος από τον Καστό μεταφέρθηκε στον Κάλαμο με το πλοίο ΙΩΑΝΝΑ (το διέθεσε αφιλοκερδώς ο ιδιοκτήτης του), ενώ επιστρατεύτηκαν και άλλα μέσα γιατί η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή! Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες οι δύο Αντιδήμαρχοι Καλάμου Φώτης Σώλος και Καστού Πέτρος Γιαννούτσος, τα μέλη των δύο τοπικών συμβουλίων, μέλη των συλλόγων των δύο νησιών, συλλόγου αλιέων κ.α. Ομόφωνα ψηφίστηκε το παρακάτω ψήφισμα και ορίστηκε επταμελής Επιτροπή Αγώνα. Ταυτόχρονα άρχισε συλλογή υπογραφών.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Εμείς οι κάτοικοι των Νησιών Καλάμου και Καστού υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα να αποφασίζουμε για όσα γίνονται στον τόπο μας και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, το θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τα νησιά μας και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα που ενυπάρχουν σε αυτόν, Ποσειδωνία, προστατευόμενα είδη (δελφίνια, Μεσογειακή φώκια, κ.λ.π) διατυπώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε κάθε αυθαίρετη παρέμβαση στο χώρο μας, (όπως τις παλαιότερες εγκαταστάσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειες – την επέκταση και αύξηση δυναμικότητας τους και πάνω απ΄ όλα τη δημιουργία νέων μονάδων).
Έχουμε ήδη παρατηρήσει όλοι μας, τις δερματικές παθήσεις, αλλεργίες που έχουν εμφανιστεί σε εμάς και σε συγγενικά μας πρόσωπα και ξέρουμε ότι μια νέα μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών θα κάνει απαγορευτική τη θάλασσα για όλους μας. Όσον αφορά τις υποτιθέμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των νησιών μας, τις αμφισβητούμε απόλυτα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια η ανάπτυξη τουρισμού (θαλάσσιου και εσωτερικού) και οι παραδοσιακές μορφές αλιεία αποτελούν την κύρια δυναμική προοπτική της περιοχής.
Θεωρούμε ότι έχουμε απόλυτο ιστορικό δικαίωμα διαχείρισης και προστασίας των θαλάσσιων πόρων και η θάλασσά μας είναι η προέκταση της ζωής μας. Δεν θα αποδεχθούμε με κανένα τρόπο τετελεσμένα γεγονότα όπως ίδρυση ΠΟΑΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ) στην περιοχή μας.
 Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος μας (Δήμος Λευκάδας) καθώς και οι φορείς, Σύλλογος Αλιέων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι των δύο Νησιών, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών και της ΚΥΑ 31722/4-11-2011. Συμφωνούμε με τα νομικά μέτρα που έχουν παρθεί από το Δήμο και τους φορείς και δηλώνουμε για κάθε ενέργεια που θα είναι αντίθετη με τη βούλησή μας θα απαντήσουμε με όλα τα ένδικα μέσα, στην Ελλάδα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παρακαλούμε να μη μας εξωθήσετε στα άκρα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
1) Θεοδωσιάδης – Κοντογιάννης Κωνσταντίνος
2) Κράλη Όλγα
3) Καρφάκης Θεόδωρος
4) Δημήτριος Βερύκιος
5) Γιάννης Ντόρντας
6) Γιάννης Γιαννούτσος
7) Χριστιάνα Στάμου -Γιαννούτσου

Οι άλλοι Δήμοι τι κάνουν ; Δεν τουα αφορά το θέμα ; Γιατί αυτή η περίεργη συμπεριφορά εκ μέρους των γύρω Δήμων; Ας μας εξηγήσουν για να καταλάβουμε και εμείς γιατί κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για περίεργους εναγκαλισμούς με εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών. Τελικά ποια είναι η θέση τους ; Ας μας απαντήσουν. Εδώ κρίνεται το μέλλον όλης της περιοχής. Μιλάμε για επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. Όλη η περιοχή θα γίνει ένα απέραντο ιχθυοτροφείο.

Αυτή η υπόθεση πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του μέλλοντος της περιοχής . Δημοτικές Αρχές Μύτικα-Αλυζίας και Αστακού μπροστά με σύμπραξη όλων των παρατάξεων, Σύλλογοι Αλιέων, Ναυτικοί Όμιλοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, άνθρωποι ξένοι που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την περιοχή και την αγαπάνε, νεολαία του τόπου μας και καθένας μεμονωμένα πρέπει να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Όλοι να γίνουμε ένα με την επιτροπή αγώνα των νησιών Καλάμου και Καστού και να αγωνιστούμε για τον τόπο μας που κάποιοι απλά αποφάσισαν να καταστρέψουν για να αυξήσουν τα νούμερα των τραπεζικών τους λογαριασμών εκτός αν θεωρούμε ότι αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε στην περιοχή μας και όχι τουρισμό οπότε η συζήτηση μπαίνει σε άλλο πλαίσιο.




Με λίγες φωτογραφίες θα σας δείξουμε που πρόκειται να μπουν κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, κυρίως για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την περιοχή και το θέμα. Μιλάμε για ένα καταπράσινο νησί τον Κάλαμο με απίστευτες παραλίες με κρυστάλλινα και διαυγή νερά. Ένα μικρό επίγειο παράδεισο που πολύ σύντομα, αν γίνουν όλα αυτά που προβλέπει το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε μία απλησίαστη περιοχή. Δείτε:


Η μαγική παραλία Ασπρογυάλι. Θα μπουν κλουβιά παντού !!!

Ο κόλπος στον Άγιο Κωνσταντίνο στον Κάλαμο. Παντού κλουβιά !!!

Ο κόλπος στο Κεφάλι (PORTO LEONE). Παντού κλουβιά !!!

Περιοχή Κάστρο, απέναντι από τον Μύτικα. Θα γεμίσει με κλουβιά.

Η μαγική παραλία Μυρτιά. Παντού κλουβιά.

Η καταπληκτική παραλία της Αξιόπετρας δίπλα στην Επισκοπή. Θα γεμίσει με κλουβιά.

Η μαγική παραλία στον Μύλο. Παντού κλουβιά

Και πάλι η παραλία στο Ασπρογυάλι. Κλουβιά και πάλι κλουβιά.

Στην παραλία της Αγραπιδιάς δεν θα μπουν κλουβιά. Να είναι καλά οι άνθρωποι.

Παραλία Μυρτιάς για μια ακόμη φορά. Είναι δυνατόν να χαθεί αυτή η ομορφιά ;

14 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο. Πράγματι τα "κλουβιά" είναι θάνατος για την περιοχή στην οποία μπαίνουν. Πραγματικά νεκρώνει ο τόπος γύρω τους. Έχετε ακούσει για εγκεφαλοπάθεια στα ελεύθερα ψάρια λόγω της εκτετσμένης χρήσης αντιβιοτικών στα ιχθυοτροφεία ; Ψάξτε λίγο το θέμα και θα δείτε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι όμιλοι ? Μακάρι να δούμε κάτι από αυτούς αλλά συνήθως είναι σε φάση "μη μου τους κύκλους τάρατε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορές οι όμιλοι έχουν δείξει κοινωνικό ενδιαφέρον και ευαισθησίες. Πιστεύω πως κάτι θα κάνουν. Επίσης μια φωνή πρέπει να βάλουν και οι εταιρείες ενοικίασης σκαφών.

      Διαγραφή
  3. οι ιχθυοκαλλιέργειες επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον με οργανικό φορτίο και χημικές ουσίες, οι οποίες αλλάζουν τη σύσταση του νερού και μειώνουν την ποσότητα του διαθέσιμου φωτός, περιορίζοντας τη φωτοσυνθετική ικανότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων. Οι δεκάδες τόνοι περιττωμάτων που καταλήγουν ημερησίως στα παράκτια οικοσυστήματα προκαλούν δραματική υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής κατάστασης των παράκτιων περιοχών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα ψάρι βάρους 400 γραμμαρίων απορροφά μόλις το 22 έως 29% των παρεχόμενων ποσοτήτων τροφής. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ η εναπόθεση των επιβαρυντικών ουσιών επεκτείνεται σε απόσταση που φτάνει έως και τα 1.000 μέτρα από τους κλωβούς.

    Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αναμένεται η δραματική υποβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής, η μείωση της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η μείωση των πληθυσμών από σπάνια και προστατευόμενα είδη. Αυτό συνεπάγεται την ακύρωση ενός σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος και μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης, που μπορούν να προέλθουν από την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του ξεχωριστού φυσικού πλούτου της περιοχής.

    Είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους μονάδες δεν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη σας και ελπίζουμε και με την βοήθεια σας να ανατρέψουμε τα σχέδια τους

    Δημητρης Βερυκιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο σας για την ευαισθητοποίηση και την πρωτοβουλία σας να αναδείξετε αυτό το τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή μας. Σας ευχαριστούμε και είμαστε σίγουροι πως η βοήθεια σας θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

    Να σας ενημερώσω ακόμα πως ειρηνική διαδήλωση θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 31/8/2013 08:00 π.μ. η επιτροπή αγώνα των κατοίκων Καλάμου και Καστού.

    Στις 8 το πρωί βάρκες, καΐκια και ταχύπλοα θα μεταβούν στην περιοχή του ιχθυοτροφείου του Βαθιλιμνιού για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στο χωροταξικό σχέδιο των ιχθυοκαλλιεργειών..................

    Η συντονιστική επιτροπή αγώνα καλεί κάθε κάτοικο από Κάλαμο, Καστό, Επισκοπή, Αστακό, Μύτικα που διαθέτει πλωτό μέσο στις 8 η ώρα το πρωί να βρίσκεται στο Βαθιλιμνιό.

    Δεν νοείται στις 8 η ώρα το πρωί στα λιμάνια των παραπάνω χωριών να υπάρχει πλεούμενο αραγμένο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή δουλειά, ΜΠΡΑΒΟ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που να δείτε τι συμβαίνει στην Βόρεια Κέρκυρα στην περιοχή της Κασσιώπης. Για ρωτήστε τους κατοίκους τι προβλήματα έχουν με τα εκεί ιχθυοτροφεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από καιρό χτυπάμε καμπανάκι:
    Το ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής NATURA των Εχινάδων, η έλλειψη χωροθέτησης δραστηριοτήτων, η ανυπαρξία συνολικού αναπτυξιακού μοντέλου, καθώς και οι τοπικές πολιτικές της διαπλοκής με τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, οδηγούν:

    Στην υπερσυγκέντρωση τεράστιων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου και των όμορων Δήμων, δηλαδή στη δημιουργία θαλάσσιων ΒΙ.ΠΕ.
    Στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, την παράκτια αλιεία και τις λοιπές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής.
    Τη συρρίκνωση των μικρών οικογενειακών μονάδων και την απόλυτη κυριαρχία των δύο- τριών μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών εταιριών.
    Την ανεξέλεγκτη διόγκωση των ήδη υφιστάμενων μονάδων.

    Όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές, όχι απλώς αδιαφόρησαν για το πρόβλημα, αλλά ανέπτυξαν «παρά φύσει» σχέσεις με τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών, η δραστηριότητα των οποίων έχει ξεπεράσει το όριο της επιχειρηματικότητας, λειτουργώντας ως παραμάγαζα πολιτικής διαπλοκής με την αγαστή συμπαράσταση της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου Ξηρομέρου.
    Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας, αλλά θα αντισταθούμε στη διαπλοκή, το σκοτεινό εργασιακό καθεστώς και την ανεξέλεγκτη επιβολή των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών της θάλασσας ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.
    Η μεταφορά μονάδων από την Οξειά στον Κάλαμο είναι πολλαπλό περιβαλλοντικό, οικονομικό, και αναπτυξιακό έγκλημα, θα αντισταθούμε σ΄ αυτό και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων Καλάμου και Μύτικα.
    Προτείνουμε ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής στο Μύτικα για τη μεθόδευση του αγώνα. Εφόσον (ως γνωστόν) η δημοτική αρχή του Ξηρομέρου είναι από τις ελάχιστες πανελλαδικά που δεν έχουν υπογράψει την προσφυγή των 120 Δήμων ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, αυτό μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
    Ζητάμε:
    - την απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες
    - την άμεση απομάκρυνση όλων των μονάδων από τον Κάλαμο
    - τη χωροθέτηση και οριοθέτηση των μονάδων με συνεργασία των όμορων Δήμων
    - τον αυστηρό έλεγχο των μονάδων από μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.

    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι γνωστό ότι οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης του υδάτινου περιβάλλοντος. Αυτό διαπιστώνεται από τον σημαντικότατο φορέα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (United Nations Environment Program – Mediterranean Action Plan, www.unepmap.org) που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΧΙ δεν μπορούν όλα να θυσιάζονται για το χρήμα, για να κονομάνε τρείς μεγαλο - καρχαρίες και η (πλέμπα) να στερείται τα πάντα, οχι δεν έχουν δικαίωμα να καταστρέφουν τον εθνικό πλούτο της χώρας, οχι δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, οχι δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν την ζωή μας τα τρωκτικά και τα αρπακτικά, οχι δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιοί θα ζήσουν και ποιοί οχι.
    Αν αυτό λέγεται ανάπτυξη μάλλον κάνουμε κάποιο λάθος, ανάπτυξη νοείται η σύνολη ευημερία ενός Έθνους, όχι δυο η τριών λαμογιών, ανάπτυξη σημαίνει όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες, ανάπτυξη σημαίνει όλοι να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως τα νοσοκομεία η το εκπαιδευτικό σύστημα, ανάπτυξη σημαίνει το κράτος να αντιμετωπίζει τους πολίτες του σαν ανθρώπους και όχι να είναι απέναντι.
    Αυτή η ((((ΑΝΑΠΤΥΞΗ))))) μας έφερε σε αυτή την κατάσταση που είμαστε σήμερα.
    Δεν την θέλουμε τέτοια ανάπτυξη.
    Ο Ελληνικός λαός στο πέρασμα του χρόνου έμαθε να ζεί με τα λίγα στον τόπο του.
    Έμαθε να καλλιεργεί το λίγο χώμα και την άγονη γή.
    Έμαθε να σέβεται τους Θεούς του....................
    Αυτή είναι η πραγματική ανάπτυξη....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επί τρία συνεχόμενα καλοκαίρια επισκέπτομαι τον ανεπιτήδευτα πανέμορφο Κάλαμο.
    Απομεινάρι αληθινού καθημερινού και φυσικού πολιτισμού, παρά τα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσουν τοπικοί φορείς και κάτοικοι του νησιού με ευθύνη, σύμπνοια και αγάπη για τον τόπο.
    Δεν έχω σχέση με την ιστιοπλοΐα, ούτε με συνδέει κανένας δεσμός συμφέροντος με τα δύο νησιά, αλλά αισθάνομαι το χρέος και την ευθύνη του πολίτη να υποστηρίξει τιs ζωτικές ανάγκες και αξίες του τόπου και του χώρου, δεμένου αξεδιάλυτα με τους ανθρώπους του.
    Ο Κάλαμος και ο Καστός δεν θα γίνουν η χαβούζα των Ιονίων,εξαιτίας των ελλειματικών συνειδήσεων τυχάρπαστων πολιτικών και άνομων συμφερόντων.
    Το άλλοθι της εύρεσης εργασίας είναι όντως το δόλωμα. Ποια εργασία θα φτουρήσει σ´εναν κατεστραμμένο τόπο;
    Μην καμφθείτε και κουράγιο! Παρακαλώ να θεωρείτε βέβαιο, ότι και εδώ, από Αθήνα- Πειραιά, η γράφουσα, αλλά και άλλοι πολίτες ειίμαστε με το μέρος του αγώνα σας και αλληλέγγυοι, όσο μπορούμε και εμπράκτως.

    ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αδερφια .... πολεμος ειναι αυτο που κανουν .... να αντισταθουμε αλλα συνηθως το αποτελεσμα δεν αποτρεπεται..... δυο τρια βαρελια δηλητηριο στην πρωτη που θα στησουν .... να χασουν ολο τον γονο ... να παθουν κανα 500 χιλιαρικα ζημια ....και μετα ξανα το ιδιο μεχρι να απογοητευτουν και να τα παρατησουν .... αν ειναι να μας μολυνουν την περιοχη ....τους την μολυνουμε πρωτα εμεις αμα λαχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά από όσα διάβασα θόλωσε το μυαλό μου.
    Αίσχος καί πάλι αίσχος.
    Θα υπάρξουν καταστροφικά αντίμετρα στην υποτιθέμενη νόμιμη βία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή