Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ "ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ"

Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος αγώνων Ιστιοπλοΐας για το 2012, ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 24-06-2012, ο γνωστός Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «Σωτήρης Μιχαλόπουλος», Ιδρυτή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών.
Ο αγώνας, όπως κάθε χρόνο, είχε μία Ιστιοδρομία με διαδρομή Πάτρα–Οξειά–Πάτρα, περίπου 60 ν.μ. και αποτελεί μια από τις ιδιαίτερα μακροσκελείς Ιστιοδρομίες σε Πανελλαδικό επίπεδο. Η εκκίνηση δόθηκε το Σάββατο 23-06-2012, στις 10:50 περίπου, με καθυστέρηση 50' λεπτών, λόγω της άπνοιας που επικρατούσε στην περιοχή.

Στην εκκίνηση βρέθηκαν 12 σκάφη του Ι.Ο.Πατρών, τα οποία με ασθενή άνεμο έβαλαν ρότα για τη νήσο Οξειά, όπου υπήρχε σημαδούρα στροφής και σκάφος Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, μέχρι τις 21:00, επικρατούσαν μέτριοι άνεμοι, που ανά διαστήματα παρουσίαζαν αυξομειώσεις και εναλλαγές ως προς τη διεύθυνσή τους. Το σκάφος «ΑΝΑΛΗΜΜΑ» καβατζάρισε πρώτο τη σημαδούρα στη ν. Οξεία, περίπου στις 19:00, ενώ το τελευταίο σκάφος έφτασε εκεί περίπου στις 23:30. Έως εκείνη την ώρα, όλος ο στόλος είχε μία σχετικά καλή ταχύτητα αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει, με τη δύση του Ηλίου επήλθε η απόλυτη άπνοια. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε ο χρόνος να λειτουργεί αντίστροφα. Τα σκάφη, πλέον, μεσοκάναλα, ακίνητα, με σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, αφού δεν είχε φεγγάρι και αντίστοιχα τα πληρώματα να «ξεκουράζονται» με βάρδιες. Μόνη ελπίδα, να περάσει η νύχτα και κάποιος ελαφρύς άνεμος να τους δώσει τη δυνατότητα να φτάσουν εγκαίρως στον τερματισμό.
Κάποιοι, δυστυχώς όχι όλοι, οπλισμένοι με υπομονή, επιμονή, ενδεχομένως με πιο οργανωμένο πλήρωμα κατάφεραν να τερματίσουν εγκαίρως και να ολοκληρώσουν όλη τη διαδρομή. Κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν υπό την πίεση της άπνοιας και της απόλυτης ακινησίας.
Πρώτο τερμάτισε το σκάφος «ΑΝΑΛΗΜΜΑ», μετά από περίπου 19 ώρες και 40 λεπτά από την εκκίνηση, ενώ το τελευταίο σκάφος τερμάτισε μετά από 32 ώρες με πολύ ασθενείς ανέμους!!!
Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν αλλά κυρίως σε αυτούς που απέδειξαν ότι με όποιες συνθήκες, αν έχεις επιμονή και πιστέψεις στην προσπάθειά σου, θα τα καταφέρεις!!!
Επίσης, συγχαρητήρια και στις επιτροπές στη ν. Οξεία και στον Τερματισμό, που όλες αυτές τις ώρες βρίσκονταν σε αναμονή των αγωνιζομένων.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Από το Δελτίο Τύπου του Ι.Ο.Πατρών
















 

5 σχόλια:

  1. Απόστολος ΒιντζιρέλοςΣάβ Ιουν 30, 12:54:00 μ.μ. EEST

    Μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν. Αυτοί οι αγώνες είναι σκληροί και χρειάζεται νεανικό πλήρωμα με αντοχές για να μπορέσεις να τους κερδίσεις. Άλλωστε και η εγκατάλειψη είναι μία αξιοπρεπής επιλογή. Αυτό που δεν είναι αξιοπρεπές είναι η μηχανοπλοία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι ο όμιλος πρέπει να ξανασκεφτεί τα χρονικά όρια (time limits)των αγώνων. Δεν μπορεί ένας αγώνας 60 μιλίων στον Πατραϊκό να διαρκεί 43 ώρες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο αντίστοιχος αγώνας διαρκεί 35 ώρες.
    Σκεφτείτε για να πας 30 μίλια και να επιστρέψεις, να χρειάζεσαι δύο μέρες και μια νύχτα. Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι η ιστιοπλοΐα που επιθυμούμε.
    Με τη συντόμευση των χρονικών ορίων, δίνεται η δυνατότητα στις επιτροπές να αποφασίσουν πιο εύκολα την επιβράχυνση ενός αγώνα, ώστε ούτε οι ιστιοπλόοι να καταπονούνται, ο αγώνας να γίνεται ωραιότερος και τα αποτελέσματα πιο δίκαια.
    Άλλωστε ο στόχος είναι να κάνουμε ιστιοπλοΐα γιατί μας αρέσει και όχι για να "γράψουμε" μίλια.
    Θυμηθείτε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είχε επιβραχυνθεί επειδή το δελτίο καιρού προέβλεπε (τρείς μέρες πρίν) 6 μποφώρ στην περιοχή της Οξειάς για το απόγευμα της ημέρας του αγώνα.
    Κινδυνεύουμε να γίνουμε όμιλος της υπομονής και των απνοιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ 1,5 ΜΕ 2 ή ΜΕ 2,5? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ 2 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΦΟ... ΑΛΛΑ...!
    mgantypas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι ο συντελεστής 2 που προτείνει η Ε.Α.Θ. θα έπρεπε να γίνει εντολή και όχι απλά πρόταση. Η δυνατότητα των ομίλων να ήταν η αλλαγή του συντελεστή μόνον προς τα κάτω.
      Γιατί δεν βάζουμε συντελεστή 2,5 στην εβδομάδα Ιονίου που οι διαδρομές και συνθήκες του αγώνα είναι περίπου ίδιες με αυτές της Οξιάς ?

      Διαγραφή
    2. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητιούνται στην ταβέρνα του ΙΟΠ. Μόνο εκεί μπορεί να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τον συντελεστή. Κατά την δική μου γνώμη πρέπει να είναι τουλάχιστον 3. Όσων αφορά τον αγώνα του Ιονίου μην τους βάζεις ιδέες φίλε Χάρη !!!

      Διαγραφή