Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

Ο έφορος Ιστιοπλοΐας του ΝΟΠ μιλάει για το παρών και το μέλλον του ιστιοπλοϊκού τμήματος

Συνέντευξη του Μάκη Γεωργαρά στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" την 19η Οκτωβρίου 2014. 
                                                            του Τάσου Σταθόπουλου                                                                                                                                                        Νέα ρότα για τον Ναυτικό Όμιλο Πατρών, που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιήται και πάλι στον ιστιοπλοϊκό χώρο. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο έφορος του τμήματος Μάκης Γεωργαράς, περισσότερο γνωστός με την ιδιότητα του πολίστα, μέλος της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του ΄90, που αξιώθηκε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μίλησε για τη νέα προσπάθεια που γίνεται και είχε πάρα πολλά να πει: 



Βλέπουμε ένα άνοιγμα, μια έξοδο δικιά σου αλλά και του ΝΟΠ προς την θάλασσα. Πως προέκυψε;

Μόνιμη επιθυμία του αθλητή είναι να ξεπερνάει  τα όρια του. Το άνοιγμα από το γαλάζιο της πισίνας, στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας ήταν διαρκής πόθος δικός μου αλλά και του ΝΟΠ. Προσωπικά έχω ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα στο παρελθόν αλλά εντελώς περιστασιακά αφού το πόλο απαιτούσε αφιέρωση και επικέντρωση μόνο σε αυτό. Η σχέση τώρα του ΝΟΠ με το άθλημα της ιστιοπλοΐας δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκινάει από την ίδρυση του ομίλου, αφού ο πρώτος πρόεδρος, ο Σοφοκλής Κόλλας, υπήρξε πρωτοπόρος ιστιοπλόος και η ιστιοπλοΐα περιελήφθη εξ αρχής στο καταστατικό του ομίλου ως άθλημα. Επίσης το 1989 έγινε μία πρώτη αξιόλογη προσπάθεια ενεργοποίησης του τμήματος με αρκετές σημαντικές στιγμές. Αρκεί να θυμίσουμε πως τότε, σπουδαίοι πατρινοί  ιστιοπλόοι, με την σημαία της ομάδας μας συμμετείχαν σε διεθνής αγώνες όπως τον παγκοσμίως γνωστό αγώνα 1000 μιλίων του RIMINI φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, τον αγώνα BRINDISI-ΚΕΡΚΥΡΑ ενώ ο ΝΟΠ ήταν συνδιοργανωτής στην 1η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου. Ταυτόχρονα διοργανώσαμε τότε στην Πάτρα πανελλήνιους αγώνες ιστιοσανίδας με επίσης σημαντικές επιτυχίες από τους αθλητές του surf.

Η τωρινή προσπάθεια πως προέκυψε ;

Η  πρωτοβουλία ανήκει σε αρκετά από τα μέλη μας και παλιούς αθλητές μας που αισθάνονται την ανάγκη να συνεχίζουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό και το υγρό στοιχείο. Το «σύνδρομο του Πήτερ Παν» είναι ιδιαίτερα έντονο στους αθλητές. Βλέποντας ότι τελειώνει το ένα παιχνίδι, θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα άλλο. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κερδίσουμε τους αντιπάλους μας,  αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χρόνο. Επίσης υπάρχουν παλιοί  αθλητές και φίλοι του ΝΟΠ που σήμερα ήδη ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα και θέλουν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για τη θάλασσα σε νέους ανθρώπους, αλλά και σε πολλούς νέους κυβερνήτες, οι οποίοι έχουν φρέσκες ιδέες, όρεξη και διάθεση για πιο αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Εμείς εκεί θα εστιάσουμε. Σε κάτι πιο αγωνιστικό, κάτι πιο τεχνικό.

Σε ποιους απευθύνεστε;  Τι προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα;

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που συνδέεται άρρηκτα, με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Προσφέρει ταυτόχρονα άθληση και ψυχαγωγία. Είναι ένα άθλημα μέσα από το οποίο έρχεσαι σε επαφή με διάφορες επιστήμες, όπως η αεροδυναμική, η υδροδυναμική, η ναυτιλία, η μετεωρολογία και η ναυπηγική. Αποκτώντας ο καθένας τις απλές πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται για να αρχίσει την ιστιοπλοΐα, του προσφέρεται η δυνατότητα να εμβαθύνει σε αυτές τις επιστήμες και να τις ακολουθήσει ακόμη και ως επαγγελματικό προσανατολισμό. Πέρα από τις επαγγελματικές δεξιότητες όμως, οι αθλητές της ιστιοπλοΐας αναπτύσσουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς αποκτούν αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, κριτική σκέψη, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το πνεύμα συνεργασίας, η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τις θεμελιώδεις αρχές του Ναυτικού Ομίλου Πατρών.

Η περίοδος κρίσης την οποία διανύουμε είναι κατάλληλη για να ασχοληθεί κάποιος με την ιστιοπλοϊα; 

Δεν είναι για λίγους και για γερά πορτοφόλια το άθλημα, το αντίθετο! Η ιστιοπλοΐα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαζικού αθλήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα λαϊκό άθλημα. Αυτή την στιγμή στην Πάτρα υπάρχουν περίπου 40 ναυταθλητικά σκάφη που και με την δική μας παρουσία στον χώρο ευελπιστούμε να αυξηθούν. Οι ιδιοκτήτες και κυβερνήτες τους σε κάθε αγώνα τα επανδρώνουν με 5-6 άτομα. Επομένως μιλάμε ότι τουλάχιστον  250 συμπολίτες μας κάνουν ένα άθλημα, συμμετέχουν σε αγώνες, χωρίς να δαπανούν οι ίδιοι  ούτε ένα ευρώ. Δεν είναι αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία μας ; Το άλλο τεράστιο πλεονέκτημα της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης το οποίο στον ΝΟΠ έχουμε καταλάβει και θα το αναπτύξουμε στον μέγιστο βαθμό, είναι πως απευθύνεται σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και άνω. Στις σημερινές κοινωνίες εξίσου σημαντικό με το να κάνουν τα παιδιά αθλητισμό είναι και το να κάνουν οι μπαμπάδες και οι μαμάδες τους. Θέλουμε να τους ξεκουνήσουμε λίγο από τις καρέκλες του γραφείου, του αυτοκινήτου της καφετέριας και τον καναπέ και να τους φέρουμε στον ΝΟΠ, στην θάλασσα, στον αθλητισμό. Να τους βγάλουμε για λίγο από την καθημερινότητα, τον μόχθο και την πίεση και να τους φέρουμε στην παρέα μας να φορτίσουν τις μπαταρίες τους, σωματικές και πνευματικές, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους βάναυσους ρυθμούς της εποχής μας.

Τι έργο έχετε να επιδείξετε;

Διοργανώσαμε ένα από τα πιο επιτυχημένα σεμινάρια ιστιοπλοϊας που έχει γίνει ποτέ στην Πάτρα, σε συνεργασία με τον Νορβηγικό νηογνώμονα και τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ). Πρόκειται για το OFFSHORE SPECIAL SURVIVAL TRAINING COURSE που παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 κυβερνήτες ιστιοπλόοι από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Κέρκυρα, Καλαμάτα, Πάτρα, Αίγιο κ.α.) και εκπαιδεύτηκαν πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων, δύσκολων και εξαιρετικά ακραίων καταστάσεων στην θάλασσα, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Το σεμινάριο διεξήχθει στις ναυταθλητικές μας εγκαταστάσεις και οι φίλοι ιστιοπλόοι που ήλθαν από άλλες πόλεις φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες μας. Έχουμε δημιουργήσει τμήμα εκμάθησης ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας  αρχαρίων καθώς και αγωνιστική ομάδα η οποία έχει ξεκινήσει να συμμετέχει σε αγώνες. Τέλος διοργανώσαμε το 1ο Κύπελλο Φθινοπώρου έναν αγώνα που περιελάμβανε τρεις ιστιοδρομίες αφιερωμένες σε τρεις εμβληματικές προσωπικότητες του ΝΟΠ και στον οποίο συμμετείχαν κυρίως τα αγωνιστικά σκάφη της περιοχής μας. Η επιτυχία του πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είχε έντονο συναγωνισμό, ορεξάτα πληρώματα και κυβερνήτες και πραγματικά το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Έμπειροι ιστιοπλόοι μας είπαν πως ήταν ένα από τα καλύτερα τουρνουά ιστιοπλοΐας που διοργανώθηκαν ποτέ στην περιοχή μας. Θα είχαμε κάνει πολύ περισσότερα, αλλά πραγματικά το περιβάλλον στο οποίο βρεθήκαμε υπήρξε αντίξοο και όχι ιδιαίτερα φιλικό προς εμάς παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάναμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευχαριστούμε τους φορείς Δήμο, ΟΛΠΑ, Λιμεναρχείο με τους οποίους η συνεργασία μας είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα και που αγκάλιασαν την προσπάθεια μας από την πρώτη στιγμή και που ελπίζουμε να τους έχουμε πάντα δίπλα μας. Εμείς εστιάζουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για το μέλλον. Η θάλασσα είναι για όλους και ανήκει σε όλους.

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΝΟΠ στο άμμεσο μέλλον;

Αρχικά η ανάπτυξη και εξέλιξη της σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Εκτός του ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτές μας, η σχολή διαθέτει ένα εξαιρετικό σκάφος και ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα εκμάθησης. Πέραν αυτών αναπτύσσουμε συνεργασίες με ομίλους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ώστε να είμαστε εντός των εξελίξεων σε εκπαιδευτικό αλλά και αγωνιστικό επίπεδο. Επίσης για την επόμενη χρονιά θέλουμε να διοργανώσουμε το 2ο Κύπελλο Φθινοπώρου και άλλους 2 αγώνες, όσο το δυνατόν πιο άρτιους, με αγωνιστικό χαρακτήρα ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές. Άλλος στόχος μας είναι η ομάδα του ΝΟΠ να συμμετάσχει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες της περιφέρειας μας και να διεκδικήσει μία από τις πρώτες θέσεις στο Ranking List της ΕΑΘ. Επίσης, να λάβουμε μέρος με αξιώσεις τουλάχιστον σε έναν από τους μεγάλους αγώνες (Ράλλι Αιγαίου, Αγώνα Κυκλάδων, Aegean Regatta κλπ). Τέλος, για την ανοικτή θάλασσα, έχουμε προγραμματίσει σεμινάρια που αφορούν την ιστιοπλοΐα τα οποία θα είναι ανοικτά προς όλους τους ιστιοπλόους ανεξαρτήτως σε ποιον όμιλο ανήκουν Η γνώση είναι για να μοιράζεται. Οι αντίπαλοι μας είναι μέσα στον στίβο. Εκτός στίβου πρέπει όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε και να αναπτυσσόμαστε.να απολαμβάνουμε πιο δυνατούς και ωραίους αγώνες. Όσων αφορά τις μικρότερες ηλικίες (Ολυμπιακό τρίγωνο) έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις για δημιουργία κάποιου τμήματος αλλά θα ξεκινήσουμε κάτι μόνο όταν θα είμαστε απόλυτα σίγουρα πως μπορούμε να το καταστήσουμε αγωνιστικά ανταγωνιστικό και βιώσιμο.







1 σχόλιο:

  1. Όχι μόνο επειδή είναι πολύ καλός φίλος, αλλά θίγει πολύ σωστά θέματα. Πράγματι εμπνευσμένες απόψεις. Πολύ μου άρεσε το κομμάτι που λέει πως στην πραγματικότητα η ιστιοπλοϊα είναι ένα λαϊκό άθλημα και όχι άθλημα για λίγους. Αν συνυπολογίσουμε πως για την διεξαγωγή του δεν χρειάζεται η κατασκευή σταδίων και πανάκριβων εγκαταστάσεων τότε ναι, το καθιστά άθλημα μαζικού αθλητισμού. Θα έπρεπε η πολιτεία να δώσει πολύ μεγάλη βάση στην ανάπτυξη της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή